Hoofdstuk 86

Rollend en ander materieel voor spoor- en tramwegen, alsmede delen daarvan; mechanische (elektromechanische daaronder begrepen) signaal- en waarschuwingstoestellen voor het verkeer

 

ROLLEND EN ANDER MATERIEEL VOOR SPOOR- EN TRAMWEGEN, ALSMEDE DELEN DAARVAN; MECHANISCHE (ELEKTROMECHANISCHE DAARONDER BEGREPEN) SIGNAAL- EN WAARSCHUWINGSTOESTELLEN VOOR HET VERKEER

 

 

AANTEKENINGEN

 

1. Dit hoofdstuk omvat niet:

a. dwarsliggers van hout of van beton, voor spoor- en tramwegen en elementen van beton voor geleidebanen voor luchtkussentreinen (post 44.06 en 68.10);

b. bestanddelen van spoorbanen van gietijzer, van ijzer of van staal, bedoeld bij post 73.02;

c. elektrische signaal-, veiligheids-, controle- en bedieningstoestellen, bedoeld bij post 85.30.

2. Post 86.07 omvat onder meer:

a. assen, wielen, wielstellen, wielbanden, klemringen, binnenwielen en andere delen van wielen;

b. onderstellen, draaistellen en bisseldraaistellen;

c. draagpotten (vetpotten en oliepotten), reminrichtingen van alle soorten;

d. buffers; koppelhaken en andere koppelingen, alsmede vouwbalgen;

e. carrosseriedelen.

3. Behoudens het bepaalde in aantekening 1, omvat post 86.08 onder meer:

a. samengevoegde sporen, draaischijven, draaibruggen, stootjukken en vrije-ruimteprofielen;

b. beweegbare seinschijven, beweegbare seinarmen en seinpalen, toestellen voor de bediening van overwegbomen, omzetstoelen voor wissels, toestellen voor de bediening op afstand en andere mechanische (elektro-mechanische daaronder begrepen) signaal-, veiligheids-, controle- en bedieningstoestellen, ook indien ingericht om elektrisch te worden verlicht, voor spoor- en tramwegen, voor verkeers- en waterwegen, voor parkeerterreinen, voor havens en voor vliegvelden.

 

AANTEKENINGEN

 

1. Deze afdeling omvat niet de artikelen bedoeld bij de posten 95.03 en 95.08 en evenmin priksleden, bobsleden, tobogans en dergelijke (post 95.06).

2. Als 'delen' en als 'delen en toebehoren' worden niet aangemerkt de navolgende artikelen, ook indien zij kennelijk voor vervoermaterieel bestemd zijn:

a. pakking, sluitringen en dergelijke artikelen, ongeacht de stof waarvan zij zijn vervaardigd (in te delen als werken van de stof waarvan zij zijn vervaardigd of onder post 84.84) en andere artikelen van niet-geharde gevulkaniseerde rubber (post 40.16);

b. delen voor algemeen gebruik in de zin van aantekening 2 op afdeling XV, van onedel metaal (afdeling XV) en dergelijke artikelen van kunststof (hoofdstuk 39);

c. artikelen bedoeld bij hoofdstuk 82 (gereedschap);

d. artikelen bedoeld bij post 83.06;

e. machines, apparaten en toestellen, bedoeld bij de posten 8401 tot en met 8479, alsmede delen daarvan, andere dan de radiatoren voor de artikelen van deze afdeling; artikelen bedoeld bij posten 8481 en 8482, alsmede, voor zover het integrerende motordelen zijn, artikelen bedoeld bij post 8483;

f. elektrische machines, apparaten en uitrustingsstukken (hoofdstuk 85);

g. artikelen bedoeld bij hoofdstuk 90;

h. artikelen bedoeld bij hoofdstuk 91;

ij. wapens (hoofdstuk 93);

k. lichtarmaturen en verlichtingstoestellen en delen daarvan, bedoeld bij post 94.05;

l. borstels die delen van voertuigen zijn (post 96.03).

3. Als 'delen' en 'toebehoren' in de zin van de hoofdstukken 86 tot en met 88 worden niet aangemerkt : delen en toebehoren waarvan niet kan worden onderkend dat zij uitsluitend of hoofdzakelijk bestemd zijn voor voertuigen of voor artikelen bedoeld bij afdeling XVII. Indien een deel of een toebehoren beantwoordt aan de omschrijving van twee of meer posten van deze afdeling, moet het worden ingedeeld onder de post waarvan de omschrijving aansluit bij het voornaamste gebruik waarvoor dat deel of dat toebehoren zal dienen.

4. Voor de toepassing van deze afdeling worden:

a. voertuigen speciaal gebouwd om zowel op de weg als op rails te worden gebruikt, ingedeeld onder de van toepassing zijnde post van hoofdstuk 87;

b. amfibievoertuigen ingedeeld onder de van toepassing zijnde post van hoofdstuk 87;

c. luchtvaartuigen speciaal gebouwd om tevens als voertuig op de grond te kunnen dienen, ingedeeld onder de van toepassing zijnde post van hoofdstuk 88.

5. Luchtkussenvervoermiddelen worden ingedeeld als de vervoermiddelen waarmee zij de meeste overeenkomst vertonen, te weten:

a. onder hoofdstuk 86 indien zij bestemd zijn voor voortbeweging over een geleidebaan (luchtkussentreinen);

b. onder hoofdstuk 87 indien zij bestemd zijn voor voortbeweging over land of voor voortbeweging zowel over land als over water;

c. onder hoofdstuk 89 indien zij bestemd zijn voor voortbeweging over water, ook indien zij op stranden of op andere landingsplaatsen kunnen worden neergezet of zich over bevroren oppervlakken kunnen voortbewegen.

Delen en toebehoren van luchtkussenvervoermiddelen worden op dezelfde wijze ingedeeld als die van de vervoermiddelen van de post waaronder luchtkussenvervoermiddelen met inachtneming van de vorenstaande bepaling worden ingedeeld.

Vast materieel van geleidebanen voor luchtkussentreinen wordt ingedeeld als vast materieel voor spoor- en tramwegen, terwijl signaal-, waarschuwings-, veiligheids-, controle- en bedieningstoestellen voor luchtkussentreinen worden ingedeeld als signaal-, waarschuwings-, veiligheids-, controle- en bedieningstoestellen voor spoor- en tramwegen.

 

 

AANVULLENDE AANTEKENINGEN (GN)

 

1. Behoudens de bepalingen van aanvullende aantekening 3 (gecombineerde nomenclatuur) op hoofdstuk 89, worden gereedschappen en artikelen, voor het onderhoud en de reparatie van vervoermiddelen, indien zij gelijktijdig met de vervoermiddelen ter vrijmaking worden aangeboden, ingedeeld als die vervoermiddelen.

Deze regeling is eveneens van toepassing op ander toebehoren, dat gelijktijdig wordt aangeboden met de vervoermiddelen, voor zover het tot de normale uitrusting daarvan behoort en daarmee normaal wordt verkocht.

 

2. Op verzoek van de aangever der goederen en onder de voorwaarden en bepalingen, vast te stellen door de bevoegde autoriteiten, kan het bepaalde in de algemene regel 2, onder a, eveneens worden toegepast op de goederen van de tariefposten 86.08, 88.05, 89.05 en 89.07 die in deelzendingen worden ingevoerd.